Skåne Sjælland Linux User Group - http://www.sslug.dk Home   Subscribe   Mail Archive   Index   Calendar   Search
 
Publiseret med tilladelse 13/10 1999. Niels Sandøe/Hans Schou.

Patenter truer gratis software
Af NIELS SANDØE
Europa risikerer at smide en tikkende bombe ind under den gratis softwares fremmarch, hvis vi accepterer patenter på software. For i titusindvis af små programstumper eller beregningsmetoder kan pludselig fra den ene dag til den anden blive forvandlet fra gratis nuller og ettaller til en afgiftsbelagt vare.

Det frygter den største danske interesseforening for brugere af gratis software Skåne Sjælland Linux User Group (SSLUG) i lighed med dens søsterorganisationer rundt om i verden.

Frygten skyldes at EU inden for de seneste måneder er begyndt at kigge på mulighederne for en fælles europæisk patentering af software. Den Europæiske patentkonvention indeholder i dag en bestemmelse om, at software ikke kan patenteres. I USA åbnede man først i 90'erne op for patentering af software.

Miljøtrussel

»Mere end hver anden webserver er i dag en gratis Apacheserver. Og brugerne af det gratis styresystem Linux tæller nu millioner verden over. Det er hele det miljø med fortrinsvis frit og gratis software, der risikerer at blive alvorligt ramt,« siger informationschef Hans Schou fra SSLUG, der i dag tæller 4400 medlemmer på Sjælland og i Skåne.

Baggrunden er ifølge Hans Schou, at en del software med de nye regler ikke længere vil kunne distribueres frit, hvis det eksempelvis indeholder software-algoritmer (beregningsmetoder), som er patenteret eller kan patenteres.

Gratis i dag - dyrt i morgen

»Der er jo ikke nogen, som vil distribuere noget gratis, hvis de risikerer at komme til at betale en erstatning, når et patent dukker op. Det er svært at gardere sig mod. Så det vil ikke alene stoppe for distribution af noget eksisterende gratis software. Men andre vil holde op med at udvikle og distribuere til miljøet, fordi de risikerer at få problemer«.

Og erfaringen viser ifølge Hans Schou, at det der var gratis i dag nemt kan koste i morgen. Det gælder blandet andet den i et årti brugte algoritme til komprimering af GIF billeder kaldet LZW. Et format, der er særdeles populært på grund af det fylder meget lidt.

Nu er firmaet Unisys for alvor begyndt at presse penge hjem på et LZW patent fra 1985, som de overtog med købet af firmaet Sperry. Resultatet er blandt andet, at det populære gratis billedlagringsprogram gd-lib nu ikke længere kan gemme i GIF formatet, selvom formatet i sig selv er stillet gratis til rådighed af firmaet Compuserve, der har udviklet det.

Men i Danmark kan man stadig helt gratis lagre i GIF formatet, fordi vi i dag ikke anerkender softwarepatenter. Under amerikanske regler ville danske Internetsteder risikerer at blive mødt med krav om at betale omkring 34.000 kr. til Unisys for frit at kunne hente og lagre GIF billeder. Sådan ser billedet i hvert fald ud i USA, hvor Unisys er begyndt at stille den form for krav over for amerikanske internetudbydere og store websteder.

Åben kildekode

Hele Linux miljøet er bygget op over det man kalder åbent software. Det vil sige alle kan gå ind og se den såkaldte kildekode, og dermed hele opbygningen af programmet. Det gør den type software til et gennemsigtig akvarium, hvor en hver interesseret kan gå ind og fiske efter patenterede programstumper og algoritmer.

»Hele den store bevægelse med udbredelse af åbent software er langt mere sårbar for patentsøgsmål, end det der foregår i den kommercielle verden. For her holdes kildekoden skjult. Derfor kan man ikke udenvidere gå ind og studere opbygningen af de enkelte programstumper.«

Ikke pille

Eneste måde er at dissekere de kommercielle programmer på er ved at foretage en såkaldt reverse-engineering og decompiling, hvor man først oversætter nuller og ettaller til programsprog - og derefter stump for stump begynder at pille softwaren fra hinanden for at se, hvad der gemmer sig under motorhjelmen. Men det er forbudt i såvel Europa som USA, hvorfor resultatet af en sådan proces under normale omstændigheder heller ikke kan bruges som bevis for patentbrud i en retssag.

Derfor er der ifølge Hans Schou endnu et problem ved en ændring af den nuværende europæiske patentpraksis.

»Netscape har blandt andet åbnet for kildekoden til deres browser. Dermed har de gjort det muligt at tilpasse den til Linux og andet gratis software. Men bliver reglerne strammet vil mange andre firmaer holde sig tilbage for at åbne for kildekoden til deres software, fordi de måske frygter, at det kan blotte for nogen potentielt patenterede eller patenterbare dele.«

Resultatet kan ifølge Hans Schou blive at hele bevægelsen med udbredelsen af gratis og åbent software alvorligt bremses i sin i øjeblikket hastige fremmarch.

Arsenal af patenter

I den krig vil en anden ulempe ifølge informationschefen være, at de store internationale firmaer vil stå meget stærkt i forhold til de små. For virksomheder som IBM, Microsoft, HP med flere har et arsenal på titusindvis af patenter, der kan rettes direkte mod små firmaer, der pludselig forlanger betaling for et patent.

De kan blot gennemgå det lille firmas software med en tættekam for overtrædelser af et af deres mange patenter, og dermed tvinge dem til at undertegne såkaldt crosslicense aftale, hvor de to firmaer lader hinanden gratis benytte hinandens softwarepatenter.

Eller de kan gøre som Apple, der indfører licensbetingelser for deres gratis software, som fastslår at kræver man penge for brug af softwarpatenter fra firmaet, så må man også betale for Apples hidtidige gratis software. Og det kan være mange penge, da blandt andet gratis programmer som Apples QuickTime til at se filmklip på PC'en bruges af næsten alle.

Der bliver i øjeblikket alene i USA årligt ansøgt om mere end 30.000 softwarepatenter. Der er tale om et område, der er meget svært for ikke at sige umuligt at overskue. Hvor patenter nemt kan blive udstedt til noget, der allerede er i masser af software rundt omkring i verden.

Ifølge Hans Schou må man blandt andet stille spørgsmålstegn ved, hvordan patentmyndighederne kan sikre sig at noget ikke for længst er opfundet. For de er jo afskåret fra at kigge under kølerhjelmen i titusindvis af kommercielle programmer rundt omkring i verden, hvor producenterne holder kortene tæt til kroppen.
 
Home   Subscribe   Mail Archive   Index   Calendar   Search

 
 
Questions about the web-pages to <www_admin>. Last modified 2004-03-07, 21:24 CET .
 
Denne side vedligeholdes af Hans Schou(<chlor.dk>)